Bloggen

my.barackobama.com vandt – taber radikale.net?

Kategori: Indtryk fra verdenen, Sociale medier, USA   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
31
Mar '10

I bogen “Yes We Did It”, som jeg har blogget om tidligere, skriver Rafah Harfoush, at én af grundene til Barack Obama blev valgt var den voldsomme satsning på de sociale medier, og at kampagnen via www.mybarackobama.com formåede at lave et socialt netværk, der ved online aktivitet var med til at mobilisere folk til offline aktivitet.

I bogen ”Lyt til elefanterne” af Anna Ebbesen og Astrid Haug (Gyldendal 2009), diskuterer forfatterne blandt andet hvordan det Radikale Venstre med radikale.net i Danmark har forsøgt at skabe et åbent socialt netværk, der på mange måder minder om my.barackobama.com.

Debatten er fri og adgangen – også for ikke-medlemmer – er stort set fri. Debat, men ikke fastlæggelse af partiets linje. Politics Online udnævnte www.radikale.net som et af de 10 bedste politiske websites i 2008, hvilket i sig selv er lidt af en præstation.

Selv om radikale.net, ifølge Anna Ebbesen og Astrid Haug, internt i det Radikale Venstre er defineret som en succes, har nytænkningen og indkøringen ikke sikret en betydelig stigning i medlemsskaren. I det nuværende politiske klima (foråret 2010), kan man også med nogen ret stille spørgsmålstegn ved om det vil være muligt for de Radikale at fastholde andet end den mængde vælgere, der vil holde partiet på lidt mere end blot den rigtige side af spærregrænsen.

Forskel på udbyttet af sociale netværk
Anna Ebbesen og Astrid Haugs bog inspirerede mig til at tænke mere over hvorfor der er den store forskel på hvad folk får ud af sociale netværk?

Hvordan kan det være, at et socialt netværk, der tilsyneladende er accepteret og støtte af partiets ledelse ikke i langt højere grad sikrer medlemsfastholdelse og vælgertilslutning, når det nu er produceret efter de hotteste tendenser inden for sociale medier?

Et problem er, ifølge forfatterne, at der åbenbart ikke er ressourcer nok til at arbejde videre med de mange ideer, som www.radikale.net brugere skriver ind om. Man kunne også spekulere på om det, at Obama & co. havde en kontant deadline, nemlig et valg, eller at der i USA er en relativt større tradition for aktiv deltagelse i valg.

”Lyt til elefanterne” af Anna Ebbesen og Astrid Haug
Bogen, som jeg omtaler, er en velskrevet og overskuelig sag på 176 sider. Den diskuterer hvordan mediebilledet har udviklet sig i løbet af de sidste cirka 10 år, og kommer med anbefalinger til hvordan virksomheder og organisationer kan forholde sig til den nye medievirkelighed. Det er velskrevet, men ikke store nyheder.

Der hvor bogen i mine øjne vinder, er at den er krydret med mange forskellige eksempler på hvordan f.eks. blogs og sociale medier mere generelt bliver brugt, både i erhvervslivet og i den politiske verden. Der er et væld af korte historier om små virksomheder, store politikere, og mellemstore organisationer.

Og, som sagt, inspirerede den mig til i større grad at sammenligne brug, og overveje hvorfor der så stor forskel på hvad folk får ud af brugen af sociale netværk.

De to forfatterinder har i øvrigt en blog, der hedder ‘Digitale tanker’, som er et besøg værd.

Skriv en kommentar

Om denne blog

Anders

Navn: Anders Stubkjær
Alder: 46 år
Uddannelse: Cand. mag. i Engelsk, Internationale og Mellemøststudier fra Aalborg Universitet. Master of Arts i International Studies, University of Sheffield.
Arbejde: Lektor i engelsk og samfundsfag på Sønderborg Statsskole (STX og HF). Ansvarlig for skolens eksterne kommunikation.


Seneste videoer

Om i-bogen 'New York City - Stories, Structures, Society'
Aalborg University Shakespeare Company - teaser

Vis alle videoer

Kategorier