Bloggen

Arlette Andersen, tidligere kz-fange, besøger Sønderborg Statsskole

Kategori: Indtryk fra verdenen   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
5
Apr '10

”74.583”. Jeg står ved siden af den 83-årige Arlette Andersen i februar 2008 på Sønderborg Statsskole.

På fotografens anmodning trækker hun skjorten væk fra venstre underarm og viser den frem til fotografen. Hun ser roligt ind i kameraet. 

Jeg står med en kollega og nogle få elever omkring den lille dame efter hendes foredrag på Sønderborg Statsskole (Gymnasium). De blå tal er brændt ind i huden på den venstre arm.  

Jeg stirrer på Arlette og på hendes arm. Jeg får gåsehud. Mine hænder ryster, selv mine øjne bliver våde. Jeg føler i det øjeblik, at rædslerne og gruen fra Anden Verdenskrig bliver virkelige på en måde jeg aldrig har oplevet før. 

Arlette Andersen overlever godt halvandet år i koncentrationslejrene Auschwitz og Birkenau under Anden Verdenskrig. Hun er fransk jøde. I mange år forsøger hun at gemme oplevelserne fra lejrene væk. En fransk politikers forsøg på at så tvivl om hvorvidt kz-lejrene eksisterede får hende dog til at stå frem og berette hvad hun selv har oplevet.  

 I dag er der cirka 800 gymnasieelever i festsalen på Sønderborg Statsskole. Jeg har aldrig oplevet salen så stille før. Alle lytter. Arlette Andersen fortæller sobert og nøgternt – om arrestationen, turen i kreaturvognen fra Frankrig til Tyskland, hvordan hun ser mennesker blive henrettet af nazisterne, oplever tilfældigt udvalgte bliver sendt i gaskamre, og selv overlever på tynd te, enkle skiver brød og tynd suppe. 

 Det er som om enkeltheden i hendes fortælling gør både indtrykket og de billeder man selv danner på nethinden stærkere.  

 Bagefter går jeg rundt som i en trance. Jeg har mødt et menneske, der har været i koncentrationslejr under Anden Verdenskrig. Det var virkelighed. Det har været en tankevækkende dag. Lad ikke hendes historie blive glemt!

Links:
”Vi var der for at dø” – En anbefalelsesværdig artikel fra Berlingske, der bl.a. fortæller i detaljer om Arlette Andersens tid og oplevelser i koncentrationslejrene: http://www.berlingske.dk/article/20070519/kultur/105191129/ 

Auschwitz hjemmeside: http://www.auschwitz.org.pl/

Billedet ovenfor er af Arlette og jeg selv. Det er taget i Statsskolens festsal umiddelbart efter foredraget og fotografens billede. Fotografens billede kommer i Jyske Vestkysten d. 28. februar 2008.

Skriv en kommentar

Om denne blog

Anders

Navn: Anders Stubkjær
Alder: 46 år
Uddannelse: Cand. mag. i Engelsk, Internationale og Mellemøststudier fra Aalborg Universitet. Master of Arts i International Studies, University of Sheffield.
Arbejde: Lektor i engelsk og samfundsfag på Sønderborg Statsskole (STX og HF). Ansvarlig for skolens eksterne kommunikation.


Seneste videoer

Om i-bogen 'New York City - Stories, Structures, Society'
Aalborg University Shakespeare Company - teaser

Vis alle videoer

Kategorier