Bloggen

Sociale medier – en definition

Kategori: Sociale medier   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   1 kommentar »
1
Jun '10

Som gymnasielærer i engelsk og samfundsfag forsøger jeg at integrere sociale medier i min undervisning. For at få et bedre greb om hvad sociale medier egentlig er, kommer her mit bud på en definition af begrebet. Jeg har samlet udvalgte links nederst. Kommentarer er meget velkomne:

Sociale medier indeholder tre dimensioner; teknologi, kommunikation og sociologi.
Teknologisk er sociale medier, ifølge dele af Wikipedias engelske version, her i fri oversættelse, betegnelsen for ”…online tjenester, som folk bruger til at dele indhold, profiler, meninger, oplevelser, medier, m.m. Disse online tjenester inkluderer bl.a. blogs, message boards, podcasts, micro blogs, lifestreams, bookmarks, networks, communities, wikis, and vlogs…”

Online tjenester er produceret og introduceret af forskellige enheder, som regel virksomheder, og udvikles ofte, nogle gange betydeligt, i et fortsat formelt, såvel som uformelt samspil mellem producent-bruger og bruger-bruger.

Set ud fra et kommunikations perspektiv danner sociale medier rammer for online samtale og interaktion mellem bl.a. individer og mellem grupper af mennesker. Sociale medier signalerer desuden en udvikling fra en traditionel forståelse af medier, primært som envejskommunikation, til hvad Brian Solis betegner som en ”…mange-til-mange model…”, der som udgangspunkt er baseret på konversationsformat, der eksisterer mellem forfattere og brugere.

Brian Solis lister flere eksempler på sociale medier. Her er nogle få af dem:

– Wikipedia – opslag
– Myspace og Facebook – sociale netværk
– YouTube – videodeling
– Flickr – fotodeling
– Del.icio.us – bogmærker

Fra et sociologisk perspektiv er sociale medier dels en demokratisering af indhold, og dels hvad jeg vil kalde et studie af hvordan brugen er en funktion af en konstant konstruktion, dekonstruktion og rekonstruktion af en social virkelighed, der er baseret på en slags social aftale, der konstant videre udvikles mellem forfattere og andre brugere.

Links, der bl.a. diskuterer en definition af sociale medier, og som jeg henviser til i ovenstående:

Brian Solis: http://www.webpronews.com/blogtalk/2007/06/29/the-definition-of-social-media
Venessa Miemis: http://emergentbydesign.com/2010/01/04/what-is-social-media-the-2010-edition/
Dana Boyd: http://jcmc.indiana.edu/vol13/issue1/boyd.ellison.html
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Social_media

Én kommentar til “Sociale medier – en definition”

Skriv en kommentar

Om denne blog

Anders

Navn: Anders Stubkjær
Alder: 46 år
Uddannelse: Cand. mag. i Engelsk, Internationale og Mellemøststudier fra Aalborg Universitet. Master of Arts i International Studies, University of Sheffield.
Arbejde: Lektor i engelsk og samfundsfag på Sønderborg Statsskole (STX og HF). Ansvarlig for skolens eksterne kommunikation.


Seneste videoer

Om i-bogen 'New York City - Stories, Structures, Society'
Aalborg University Shakespeare Company - teaser

Vis alle videoer

Kategorier