Samfundsfag og sociale medier – om hvordan kan du bruge weblogs

Samfundsfag og sociale medier – om hvordan kan du bruge weblogs 450 300 Anders Stubkjær.com

Sociale medier kan integreres i samfundsfagsundervisningen. Jeg fortæller i denne min første podcast om hvordan jeg har integreret brugen af weblogs i et forløb om demokrati i en samfundsfagsklasse på gymnasiet (B-niveau). Det tager kun fire minutter:

Hvordan kan du bruge weblogs i samfundsfag?

Du er meget velkommen til at skrive dine kommentarer til indholdet af podcasten, og gerne dele dine erfaringer med sociale medier i samfundsfag.

3 kommentarer
 • Kirsten ‘Brohuus’ Lund januar 26, 2011 at 11:14 am

  Hej Anders – interessant at høre om dit eksempel om at inddrage weblogs i samfundsfag. Det lyder som om, at det har været et sjovt og varieret forløb for dine elever, hvor du får kombineret det faglige stof med en indføring i hvad weblogs er 🙂 Jeg kunne være interesseret i at høre mere om, hvad eleverne syntes om forløbet?

  Jeg kender et andet eksempel fra samfundsfag på en social- og sundhedsskole, som jeg kort har beskrevet her: http://bit.ly/fsL2EJ. Her er en blog også omdrejningspunktet for elevernes besvarelser af nogle problemstillinger i forhold til ældre borgere og servicelovens paragraffer. Det interessante var bl.a. at underviseren fik rekrutteret nogle eksterne praksisfolk (via Facebook) til at kommentere på elevernes besvarelser på bloggen, som gav det hele mere liv og autencititet for eleverne 🙂

  Mvh. Kirsten

  NB: Du kender sikkert allerede sitet, men hvis ikke, så stødte jeg på et omfangsrigt site med åbne læringsressourcer til samfundsfag, som Claus Bangsholm har lavet: http://samfundsfag.com

  • Kære Kirsten,

   Mange tak for din kommentar! Jeg fik relativt positive kommentarer. Det er i hvert fald sikkert, at de nu ved at der er noget, der hedder weblogs. Om forbindelsen mellem blogs, som ét eksempel på ytringsfrihed, stadig står krystalklart kan jeg være lidt usikker på.

   Jeg er i gang med et mindre projekt i samfundsfag, hvor de skal undersøge et emne (velfærdsstaten) og lave et produkt. Én af mulighederne er, at lave et blogindlæg, der så skulle indeholde mere end ”bare” tekst. Andre muligheder er podcast og video.

   Jeg tror, det afgørende er, at weblogs bliver inddraget fremover i undervisningen, f.eks. ved at producere indlæg, med tekster fra weblogs, eller opfordringer til elever skal skrive indlæg på andres.

   Repetition, ganske enkelt.

   Så kan det være de husker det, og at det skaber en større bevidsthed om de forskellige typer af kilder, de kan finde på nettet.

   Jeg kunne ønske mig, at eleverne kom med en grundlæggende viden om bl.a. weblogs fra folkeskolen, så var der noget at bygge videre på. Der er endnu ikke basis for, at de kan producere materiale digitalt til eksamen.
   Jeg håber det kommer. Det kunne også skabe bedre mulighed for mere aktivt at inddrage IT i undervisningen.

   Også tak for linket. Der er også mulighed for at finde noget her: http://www.emu.dk/gym/fag/sa/

   M.v.h.
   Anders

 • Kirsten ‘Brohuus’ Lund februar 7, 2011 at 9:56 pm

  Tak for svaret. Det lyder spændende med dit nye projekt også 🙂 – også at de får brugt forskellige medier end tekst alene, som vel er en væsentlig del/mulighed i at bruge webbaserede medier. Måske en wiki også kunne være en mulighed i projektet…

  Jeg har bidraget en smule til dit (absolut relevante) ønske om, at folkeskoleelever får lært mere om de nye medier: min søn og en klassekammerat skulle lave et projekt om emnet, Internettet, og jeg foreslog dem at lave en wiki som produkt, hvilket de har gjort fra bunden med tekst, billeder, video, links osv. Til at starte med vidste de meget lidt om wikier, men nu ved de en masse og har prøvet at lave én selv. Det aktuelle Ægypten-tema blev anvendt som eksempel på de kommunikationsmuligheder befolkningen har fået med web 2.0 medier (for ytringsfrihed, som du også nævner i dit undervisningsforløb), og hvordan regeringer forsøger at lukke for befolkningens ytringer.

  Det var til gengæld også en øvelse/udfordring at få udnyttet de muligheder, som en wiki kan give med fx at lægge links til baggrundsmateriale til hinanden og især at bruge diskussionsiderne – de er alt for vante til at bruge tekstbehandlingsprogrammer, som det primære og at arbejde individuelt – men de fik da øjnene op for en række nye muligheder 🙂

  Bedste hilsner
  Kirsten