Barsel kræver omstillingsparathed

Barsel kræver omstillingsparathed 90 59 Anders Stubkjær.com

Jeg kan egentligt ikke lide ordet omstillingsparathed, men det dukker konstant op som et af tidens pop-ord og et af de krav, som man ofte læser arbejdsgivere har til medarbejdere.

Jeg kom til at tænke på ordet i dag, fordi én af de mange ting, der kan forvirre og forpurre veltilrettelagte planer på en dag er en babys skiftende søvnrytme. Jeg oplevede en dag med mere variation end jeg plejer på dette punkt:

Baby T plejer at sove fra hun bliver puttet kl. ca. 20.00 til et sted mellem 06.30 og 07.30 næste morgen. Derudover plejer hun at sove cirka 2 timer både om formiddagen og om eftermiddagen. Efter hvad jeg hører fra andre er det som udgangspunkt en ret god rytme, der også tager venligt hensyn til forældrenes søvnbehov. I dag vågnede hun dog kl. 05.00.

Hun var dog ikke helt vågen, men lå og græd og virkede som om hun var et sted mellem søvn og opvågning. Hun fik en sut og faldt i søvn igen nærmest med det samme.

Dette gentog sig med cirka 30 minutters mellemrum indtil kl. cirka 07.00. Så sov hun roligt indtil kl. 09, hvor jeg tog hende op, da hun tydeligvis var helt vågen og lå og pludrede glad i sengen. Resultatet var, at vi først var færdig med at spise morgenmad hen ad kl. 10.

Kl. lidt over 11 gik hun så i brædderne igen og sov som en sten til kl. ca. 14.00.

Til min forbløffelse var det så tydeligvis ikke nødvendigt at sove om eftermiddagen, så hun var simpelt hen vågen fra kl. 14 til kl. 20. Til sidst var hun noget urolig, men ikke problematisk. Vi sad i sofaen og så Baby Einstein før hun skulle i seng.

Hvis du ikke kender Baby Einstein er det i øvrigt en genial (om end for voksne pænt kedeligt) serie babyudsendelser. Der ligger timevis på YouTube.

Jeg kan stadig ikke lide ordet omstillingsparathed. Fleksibilitet lyder måske mere reelt. Under alle omstændigheder var det en fin nok dag, men jeg havde lidt forventet en anden form.

På barsel er man ganske enkelt tvunget til at indrette sin dagsrytme og -aktiviteter efter barnets søvnbehov, men disse forandre sig som sagt uden varsel. Udfordringen er så at få omorganiseret sig og få det bedste ud af dagen når det sker.