Bosnien har brug for omverdenens og NATO’s støtte

Bosnien har brug for omverdenens og NATO’s støtte 640 365 Anders Stubkjær.com

“…Bosnien står i øjeblikket i en migrantkrise, som kun forværres af coronakrisen. Landets politiske system er dyrt og ineffektivt, og de internationale aktører, som har indflydelse i regionen, puster til ilden for de gamle konflikter på Balkanhalvøen. Hvis landet skal stabiliseres, og de eksterne og interne konflikter løses, skal Bosnien være næste land i rækken til et NATO-medlemskab…” 

D. 30. april 2020 udgiver Ræson.dk min artikel om Bosnien-Hercegovina i dag. Du har lige læst titlen og de første linjer. Der er gratis adgang til artiklen i sin helhed på Ræson.dk. Jeg har skrevet artiklen i fællesskab med Meho Selman, som er født og opvokset i Bosnien, men nu bosiddende i Danmark.

Meho og jeg har i december 2019 skrevet om Dayton-aftalen, der for 24 år siden satte en stopper for krigen i det tidligere jugoslaviske land. Artiklen kan du læse her på hjemmesiden.

1 kommentar
 • Anders Stubkjær juni 18, 2020 at 9:36 am

  The Guardian skriver i dag, at USA lige nu forsøger at få etableret et møde mellem Serbien og Kosovo i Washington DC.
  (https://www.theguardian.com/world/2020/jun/17/trump-envoy-brokers-white-house-meeting-for-kosovo-and-serbia-presidents).

  Det kunne betyde, at man er kommet et skridt tættere på en eller anden form for aftale mellem Serbien og Kosovo. I artiklen ’Coronakrise, migrantkrise og politisk krise – Bosnien-Hercegovina har brug for omverdenens og NATO’s støtte’ udtrykker Meho Selman og jeg selv bekymring for om relationen mellem Serbien og Kosovo på sigt kan få indflydelse på Bosnien.

  Set fra et bosnisk perspektiv, så skaber det en historisk frygt, når der bliver talt om at flytte nationale grænser i regionen. Det åbner for muligheden for at det kan ske andre steder, herunder i Bosnien. Forventningen i Bosnien er, at Serbien ikke opgiver Kosovo uden en ’betaling’. Det afgørende spørgsmål er, om den serbiske del af Bosnien på sigt kunne ende med at blive den pris, som Serbien får i en potentiel ”fredsproces” styret af Trump-administrationen.

  USA har i flere år talt for, at der udveksles landarealer mellem Serbien og Kosovo for at sikre nationale flertal. USA’s udsending, Richard Grenell, mener dog lige nu, at økonomisk udvikling alene vil afhjælpe de politiske uoverensstemmelser. Med bare et minimum af kendskab til Balkan, lyder dette som et besynderligt argument.

  USA vil italesætte en eventuel aftale mellem Serbien og Kosovo som et ’bevis’ på Donald Trumps evner som international fredskaber. En aftale vil også pointere, at russisk indflydelse i Serbien nu er aftagende, og understrege, at EU ikke er involveret – ingen af delene vil Trump-administrationen formodentligt have noget imod.

  The Guardian understreger i ovennævnte artikel, at substansen af aftalen – og regionen, det handler om – næppe spiller nogen videre rolle for Trump Administrationen. Det handler kun om ’aftalen’…