Om Anders Stubkjær

Cand. mag. i Engelsk, Internationale og Mellemøststudier fra Aalborg Universitet

Master of Arts i International Studies, University of Sheffield

Lektor i engelsk og samfundsfag samt mediekoordinator på Sønderborg Statsskole (STX og HF)

Mail: mail @ andersstubkjaer . com
Tlf.: +45 30 29 75 45

Kongeriget Danmark og Arktis

Rigsfællesskabet, Grønland og den arktiske region har stor betydning for Kongeriget Danmarks position i international politik. Alligevel taler vi ikke meget om emnet, hverken i skolerne, eller i medierne. Som gymnasielærer i samfundsfag vil jeg gerne yde et bidrag til at Arktis får en mere fremtrædende plads i undervisningsverdenen – og i øvrigt.

Min interesse for Arktis udspringer af Martin Breums bøger om regionen. I samspil med Martin har jeg lavet et undervisningsforløb om Danmark og Arktis til samfundsfag (stx), der er tilgængeligt her på hjemmesiden. Forløbet er et ’work in progress’, så der kommer mere.

Til Martins dokumentarserie, ’Rigsfællesskabets Historie’, er vi en gruppe, der i fællesskab har lavet undervisningsmateriale. Jeg har stået for delen om samfundsfag. Norden i Skolen har udgivet en version af materialet til folkeskolen.

Det spørgsmål, der optager mig er: Hvordan kan vi forklare de politiske og økonomiske forandringer, der har fundet sted – og hele tiden finder sted i Arktis på grund af klimaforandringer? Og det forsøger jeg at involvere mine elever i også.

Digital dannelse og digital kommunikation

Hvordan kan vi som undervisere bruge digitale medier i undervisningen – og hvordan kan vi gøre unge til digitalt dannede medborgere? Det er to emner, der interesserer mig. Min interesse for det digitale stammer blandt andet fra Abelone Glahns bog, ’Dit Virtuelle Håndtryk’.

Abelone og jeg skriver i 2009 en kronik, hvor vi argumenterer for at vi skal have et ’kørekort i sociale medier’ – altså, lære at bruge sociale medier kritisk. Vi holder også foredrag om emnet. Der er løbet en del vand under åen siden, men emnet er stadig aktuelt.

’Dit Virtuelle Håndtryk’ giver mig også en stor interesse for digital kommunikation; særligt for hvordan man får en organisations hjemmeside og sociale medie-platforme til at spille sammen om at fortælle den ’rigtige’ historie om organisationen.

I dag arbejder jeg med netop dette som ’Mediekoordinator’ på mit gymnasium.

Sarajevo og Bosnien

Jeg har indtil nu været i Sarajevo to gange på studieture og skal snart afsted igen. Jeg er betaget af byen på grund af dens enorme historiske og kulturelle kompleksitet. I byen oplever du osmannisk, østrig-ungarsk, jugoslavisk og nu bosnisk kulturhistorie. Sarajevo bliver også anset for at være ’Europas Jerusalem’ med dens forskellige moskeer, synagogen og de mange kirker.

Jeg arbejder på at blive klogere på hvor Bosnien-Herzegovina er på vej hen, her cirka 25 år efter krigens afslutning. Den viden vil jeg bruge til at skrive undervisningsmaterialer til gymnasieelever – og andre interesserede.

Musik og sangskrivning

I min fritid spiller jeg i folk-rock trioen ‘East Coast Acoustic’. Vi optræder med en nyfortolkning af hele Bruce Springsteens album ’Born in the USA’, lige fra titelsangen ‘Born in the USA’ til balladen om ‘My Hometown’. Du kan læse mere på vores Facebookside: Følg os på Facebook

Sammenbragte familier

Jeg har tidligere skrevet en del om forskellige aspekter af livet som stedfar og hvad det vil sige at være en del af en sammenbragt familie. Det er ikke et emne, som jeg i dag bruger så meget tid på, men du kan læse mine tidligere indlæg her: http://andersstubkjaer.com/sammenbragte-familier/