Om Anders Stubkjær

Lektor i Engelsk og Samfundsfag og kommunikationsmedarbejder på Sønderborg Statsskole (alment gymnasium og HF).

Cand. mag. i Engelsk, Internationale og Mellemøststudier fra Aalborg Universitet og Master of Arts i International Studies, University of Sheffield

Kontakt: mail @ andersstubkjaer . com / +45 30 29 75 45

Kongeriget Danmark og Arktis

Jeg vil gerne være med til at sætte ‘Arktis’ på skoleskemaet. Rigsfællesskabet og den arktiske region har en på alle måder enorm betydning for Kongeriget Danmark. Jeg mener ikke, at emnet får nok opmærksomhed i undervisningsverdenen i dag.

Min interesse for Arktis udspringer af Martin Breums bøger om regionen. I samspil med Martin har jeg i 2018 lavet et undervisningsforløb om Danmark og Arktis til samfundsfag (stx). Forløbet er tilgængeligt her på hjemmesiden i en gratis ‘work-in-progress’ udgave.

Til dokumentarserien, ’Rigsfællesskabets Historie’, har jeg været med til at lave undervisningsmaterialet til delen om samfundsfag. Norden i Skolen har udgivet en version af materialet til folkeskolen.

Jeg arbejder lige nu på et mere detaljeret undervisningsforløb om Danmark og Arktis til samfundsfag.

Sarajevo og Bosnien

Jeg skriver artikler om Bosnien-Hercegovina og landets hovedstad, Sarajevo. De fleste af disse artikler skriver jeg sammen med Meho Selman, der er bosnisk-dansk. Vores fokus er primært den politiske udvikling i Bosnien og landets position i internationale relationer.

Sarajevo har med dens moskeer, synagoger og mange kirker en tydelig religiøs dimension. Byen bliver sågar beskrevet som ’Europas Jerusalem’  af og til. Det synes jeg er spændende og det er også noget, jeg skriver om.

Min interesse for Bosnien-Hercegovina og Sarajevo stammer fra begyndelsen af 1990’erne. Lige som alle andre oplevede jeg krigens rædsler på fjernsynet og flygtningestrømmene, der blandt andet bragte folk til Danmark.

Ved et tilfælde fik jeg mulighed for at komme på studietur til Sarajevo i 2017. Det blev begyndelsen på en fornyet interesse. Jeg har indtil nu besøgt landet fire gange, blandt andet på studietur med gymnasieelever.

Jeg håber, at det snart bliver muligt at rejse dertil igen, når Covid-19 situation stabiliserer sig.

Digital dannelse og digital kommunikation

Min interesse for digital kommunikation kommer blandt andet fra Abelone Glahns bog, ’Dit Virtuelle Håndtryk’. Noget af det mest interessante, synes jeg, er hvordan man får en organisations hjemmeside og sociale medie-platforme til at spille sammen på tværs. I dag er tværmedialitet mit fokusområde som kommunikationsmedarbejder. Jeg har indtil nu skrevet enkelte anmeldelser af bøger om kommunikation, der kan læses her på siden.

Abelone og jeg skriver en kronik sammen tilbage i 2009. Her tager vi det det digitale, der dengang var ret nyt, over i klasselokalet. Vi argumenterer for at unge (og andre) bør tage et ’kørekort i sociale medier’ for at lære, at bruge sociale medier kritisk og opnå en digital dannelse. Vi holder også foredrag om emnet. Jeg har efterfølgende skrevet flere indlæg om digital dannelse, set fra en gymnasielærers perspektiv. Der er unægteligt løbet en del vand under åen siden, men spørgsmålet om digital dannelse er stadig aktuelt.

Sammenbragte familier

Tidligere har jeg blogget og skrevet artikler forskellige aspekter af  sammenbragte familier og stedfar-rollen. Det er ikke et emne jeg i dag bruger så meget tid på. Du kan læse mine tidligere indlæg her: http://andersstubkjaer.com/sammenbragte-familier/

Musik og sangskrivning

I min fritid spiller jeg i folk-rock trioen ‘East Coast Acoustic’. Vi optræder blandt andet med en nyfortolkning af hele Bruce Springsteens album ’Born in the USA’, lige fra titelsangen ‘Born in the USA’ til balladen om ‘My Hometown’. Vi har også en koncert, der hedder ‘Gud og Springsteen’. Her spiller vi udvalgte Springsteen-sange, der handler om religion, tro og Bibelen – og fortæller historier om sangene. Du kan læse mere på vores Facebookside: Følg os på Facebook