Indlæg i kategorien ‘Sammenbragte familier’

Tag din barsel som mand!

Kategori: Mand på barsel   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
26
Jun '13

Det er fantastisk at få tre måneder til at lære sit barn bedre at kende, se det udvikle sig og forstå den hverdag, der kommer sammen med det. Du bliver tvunget til at planlægge og prioritere for at få tingene til at fungere, både hverdagen og dit eget liv. Det er krævende og lærerigt.

Fra baby til lille barn

Det mest fantastiske ved denne barsel har været at komme tættere på min datter, få en bedre forståelse for hvem hun er og se hende udvikle sig fra en baby til et (ganske) lille barn. Særligt juni 2013, hvor hun er omkring 11 måneder, har været en oplevelse, fordi hun mere og mere begynder at få personlighed og egen vilje og kan flere og flere ting.

Den manglende “mødregruppe”

I denne by er der mig bekendt ingen fædregrupper. Så det har krævet en ekstra indsats at komme ud og se andre, og ind i mellem er der nok også gået lidt for længe mellem de sociale begivenheder. Hvis jeg skulle på barsel igen, ville jeg gøre mere for at finde en babysitter til f.eks. et par timer om ugen, så du uanset hvad er garanteret et frirum.

Den rolige hverdag

Noget, der har overrasket mig er at den hverdag, hvor der faktisk sker så lidt som muligt, er ofte der hvor ungen er lettest at håndtere og hvor man selv i de heldige stunder kan få lavet noget, der ikke nødvendigvis har med baby at gøre. Det frustrerende er så at der så ikke sker noget, etc.

Søvn og sygdom

I lande med et mere pragmatisk forhold til menneskerettigheder bliver manglende søvn brugt som et torturredskab. Der er noget om snakken. At have syge børn slider på din nattesøvn. Theresa har i perioden været syg nogle enkelte dage med feber og så en længere periode med en hoste, der viste sig at dække over en lettere lungebetændelse.

 Efter en nat med alt for lidt søvn bliver det meste i tilværelsen reduceret til noget så basalt som til at få dagen til at fungere; sørge for mad, det huslige, undgå et skænderi med konen om et eller andet fuldstændigt tåbeligt – og så få indhentet mest muligt søvn hurtigst muligt. Det handler ret sjældent om du har lyst, men mere om at det ganske enkelt skal fungere.

Tid og prioriteter

Din fritid og den tid hvor der ikke sker noget bliver voldsomt reduceret når du får en baby, har jeg erfaret. Det lærer man hurtigt at leve med, men det kræver at man også hurtigt lærer at prioritere sin tid temmelig effektivt. Ellers forsvinder dagene endnu hurtigere end man aner. 

Jeg fik aldrig skrevet så meget her på bloggen som jeg havde planlagt. En grund var at jeg valgte at lave noget andet, bl.a. spille musik. En anden var at der, som antydet, var så relativt lidt afveksling i dagenes rytme at det hurtigt ville blive temmelig kedeligt at læse om.

Jeg synes det har været en god oplevelse at være på barsel. Det har været krævende og hårdt i perioder, men også meget lærerigt i forhold til min datter og mig selv.

Jeg skal være den første til at anbefale mænd at tage længere barsel. Det være sagt, må jeg så også indrømme at jeg er glad for at min barsel er ved at være slut.

Første rigtige dag på barsel

Kategori: Mand på barsel   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
30
Apr '13

Mandag d. 29. april 2013 føltes som den første rigtige dag på barsel. Min hustru har været lockoutet i den meningsløse konflikt mellem KL og skolelærerforeningen og begyndte igen på arbejdet i dag.

Selv om jeg nu teknisk set har været på barsel i godt fire uger, så var det alligevel den første dag, hvor det bare var baby og mig selv.

En aftale om et check hos lægen i morges tvang os tidligt ud af fjerene. På gåturen hjem lagde vi vejen forbi mit arbejde og hilste på i ti minutter. Baby T var i hopla og smilede og grinede til de fleste, så det var dejligt.

Hjemme er hun igen begyndt at spise rugbrød med diverse pålæg til vores lettelse. Selv om det varer en del måneder før hun skal i vuggestue, så har jeg hørt de gerne ser at børnene er vant til at kunne spise madpakker, f.eks. med rugbrød. Hun  kan i langt højere grad også få det samme som os til aftensmad, hvilket gør livet lettere.

Til min forbløffelse sov hun 3 timer til middag, så jeg havde rigeligt med tid til at skrive på et projekt, jeg har gang i p.t., lave noget husarbejde og spise frokost i fred og ro. Eftermiddagen og aftenen er gået med en blanding af hun sad selv og legede og hun så skulle underholdes, så jeg gik lidt til og fra.

Ret beset har det været rimelig begivenhedsløst, men temmelig afslappet og hyggeligt.

Med babyer på tur

Kategori: Mand på barsel   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
29
Apr '13
"Kunsten"

"Kunsten"

Læren efter sidste weekend er klar: Det kan være meget krævende at tage babyer med på tur, men man må selv gøre erfaringen.

En kammerat, der har en baby lidt ældre end min, og jeg selv satte babyerne i bilen og kørte først til hans forældre på Fyn, hvor vi overnattede og dagen efter til mine i Nordjylland, hvor vi overnattede. Dag 3 returnerede vi så til Sønderborg.

Selv om det var hyggeligt og alt muligt, så var der meget lidt ro og ferietur, fordi der stort set hele tiden var småfolk, der skulle serviceres.

Det er dog stadig som om at jeg for mit vedkommende selv var nødt til at gøre mig den erfaring. Hvis kone, eller forældre havde sagt at det nok blev for meget, hvilket de var kloge nok til at lade være med, ville jeg næppe have lyttet.

Bort set fra dette var et af de kulturelle højdepunkter at opleve Nordjyllands Kunstmuseum, der i øvrigt er barnevognsvenligt.

 

Mad til babyer

Kategori: Mand på barsel   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
18
Apr '13
Småbørnsmad

Småbørnsmad

Hvad skal en baby spise? Jeg må tilstå, at jeg er lidt på bar bund med hvad der er godt for disse småfolk. 

Mens min kone var på barsel satte hun sig med vanlig omhyggelighed grundigt ind i det, men hvad der fungerer når barnet er fem måneder virker ikke nødvendigvis når barnet nærmer sig ti måneder.

Sundhedsstyrelsen har lavet en pdf-fil, der ganske enkelt er en guldgrube af informationer og indeholder en masse inspiration til hvordan du kan sørge godt for ungen.

Download den! Læs den! Det er en øjenåbner og den er let skrevet. Så er du mand på barsel, er dette et must i betragtning af det er dig, der har vagten også på madfronten.

Vi, de punkterede

Kategori: Mand på barsel   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
15
Apr '13
Der lappes

Der lappes

Barnevognen punkterede. Den havde jeg ikke set komme. Jeg havde simpelt hen ikke forestillet mig, at en barnevogn kunne punktere. Når man er på barsel sker der sjældent voldsomme ting, men dette var weekendens overraskelse.

Sønderborg har en meget smuk havnepromenade og jeg havde pakket baby T ind til en længere tur, hvor vi skulle langs promenaden, gennem byen og på biblioteket.

På vej tilbage er baby T faldet i søvn og så opdager jeg skaden. Jeg ringer til min lokale cykelhandler, forklarer ham situationens alvor og at vi gerne vil have assistance når vi kommer om cirka 10 minutter, selv om det er lørdag og de har travlt, etc.

Vi får en fornem behandling. Barnevognens bremse kan holde den stabilt uden det skadede hjul. Efter en meget kort ventetid går cykelhandleren løs på hjulet og klarer operationen på knap ti minutter. I mellemtiden er baby T vågnet og ligger og pludrer.

Barnevognen har jeg købt på den lokale genbrugsstation for den fyrstelige sum af kr. 350. Lapningen koster kr. 110. Så vores udgifter til barnevogn eksploderede i den grad den lørdag…

 

Barselskaffe og søvnmangel

Kategori: Mand på barsel   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
11
Apr '13
Barselskaffe

Barselskaffe

Det sker sjældent, men i dag tog jeg en time på sofaen, da baby T var faldet i søvn i formiddag. Jeg havde været oppe kl. 01, 03.30 og kl. 06, fordi hun i en halvvågen tilstand begyndte at græde og skulle have sut før hun faldt til ro, så jeg var mildt sagt groggy.

Det lykkedes mig at rydde lidt op, men meget mere skete der ikke i løbet af formiddagen, eftersom baby T var utroligt pylret og nærmest kun glad når hun sad på skødet, så det var stort set umuligt at lave noget.

Mit gæt er, at der er sket lidt for meget i de seneste dage, hvor vi har været lidt ude, så der skal ikke ske mere end absolut nødvendigt de næste dage.

Jeg var dog til et møde i byen kl. 15. Det tog i realiteten fra kl. 13 at pakke det hele og gøre klar til at komme af sted. Baby T var utrolig nem og glad og charmede sig igennem det hele og faldt så omgående i søvn i barnevognen, da vi gik hjem.

Læs hele indlægget »

Barsel kræver omstillingsparathed

Kategori: Mand på barsel   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
8
Apr '13
Den uforudsigelige søvn

Den uforudsigelige søvn

Jeg kan egentligt ikke lide ordet omstillingsparathed, men det dukker konstant op som et af tidens pop-ord og et af de krav, som man ofte læser arbejdsgivere har til medarbejdere.

Jeg kom til at tænke på ordet i dag, fordi én af de mange ting, der kan forvirre og forpurre veltilrettelagte planer på en dag er en babys skiftende søvnrytme. Jeg oplevede en dag med mere variation end jeg plejer på dette punkt:

Baby T plejer at sove fra hun bliver puttet kl. ca. 20.00 til et sted mellem 06.30 og 07.30 næste morgen. Derudover plejer hun at sove cirka 2 timer både om formiddagen og om eftermiddagen. Efter hvad jeg hører fra andre er det som udgangspunkt en ret god rytme, der også tager venligt hensyn til forældrenes søvnbehov. I dag vågnede hun dog kl. 05.00.

Læs hele indlægget »

Første uge på barsel – hjemmefront, autostol og cafebesøg

Kategori: Mand på barsel   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
6
Apr '13
I tilbudskø

I tilbudskø

Så nærmer barselsuge 1 sig sin afslutning. 

 Det er krævende at være på barsel, men stadig dejligt. På sin vis er det mønster, der er ved at tegne sig at det er lige så meget arbejde som vanligt. Det er blot hjemmefronten, hvor indsatsen lægges med rengøring og madlavning, osv. – og det er ok, men ikke videre glamourøst. 

Det er faktisk når der sker ingenting overhovedet og der er roligt uden planer at det er sjovest at være på barsel med den lille. 

Samtidigt er det en kilde til stadig undren hvordan en banal indkøbstur og et kort besøg hos familie bogstaveligt talt tager hele formiddagen når baby er med. Alene kunne man snildt klare det på en, eller to timer.

Autostolenes mysterium

Vi var nødt til at investere i en ny autostol, fordi baby T lynhurtigt er vokset ud af den nuværende.

Læs hele indlægget »

Brug biblioteket på barsel

Kategori: Mand på barsel   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
3
Apr '13

Sjov på biblioteket

I dag var jeg med baby T til ‘Børne-tju-Hej’ på Sønderborg Bibliotek. Børnebiblotekaren Karla sang med smuk stemme, spillede guitar og fortalte små historier, m.m.

Seancen tog fra kl. 09.30 og en halv time frem. Det var perfekt timing. Efter knapt 30 minutter hylede flere af de små, men det på trods var det en fin oplevelse og sjovt at se børnene totalt optaget af Karlas historier.

Der var ca fire fædre, to bedstefædre, godt tyve mødre og dagplejemødre og et væld af børn fra 0-3 år. Jeg havde læst om arrangementet i lokalavisen.

I skrivende stund er klokken 13.50. Jeg skriver dette på min mobil mens jeg går frem og tilbage med barnevogn og forsøger at få ungen til at sove.

Blot for at gøre status på dagen i grove træk indtil nu: Bad, morgenmad, pakning af pusletaske, biblioteksturen, indkøb på vejen hjem, frokostfodring, hænge tøj op, skifte cirka fire bleer og børste tænder og leg med (træt) baby.

Dagens luksus har indtil nu været med benene oppe at læse i American Songwriter i cirka 20 minutter. 

Læs hele indlægget »

Barsel, mand! Mand på barsel!

Kategori: Mand på barsel   |   Skrevet af Anders Stubkjær   |   Ingen kommentarer »
2
Apr '13

Er der noget jeg har misforstået, eller misser de andre en chance? Eller er der en helt anden forklaring?

Jeg skal på barsel fra begyndelsen af april 2013 til slutningen af juni 2013. Til min store overraskelse har jeg endnu ikke mødt nogen i min egen omgangskreds, der har haft barsel i mere end cirka 5 – 6 uger.

Min tanke er, at barsel betyder at bruge tid sammen med barnet, passe husstanden og vel også at slappe af.

På denne blog vil jeg de næste tre måneder fortælle historien om én mands oplevelse (min) af hvad livet på barsel byder på – både hvad der skal laves på barsel og praktiske ideer til hvad der kan laves. Så må vi se om mine forventninger holder stik.

Det er i bedste dogmestil intentionen at bruge omkring 15 minutter på et indlæg og udgive cirka hver anden dag. Så det bliver korte historier om hverdagen med barnet og andre tanker, der falder forbi. Billeder tages med mobiltelefon. Der er mulighed for variationer.

(Der vil sikkert også komme indlæg om andet end barsel her på bloggen i løbet af de næste tre måneder)

Side 1 af 41234

Om denne blog

Anders

Navn: Anders Stubkjær
Alder: 46 år
Uddannelse: Cand. mag. i Engelsk, Internationale og Mellemøststudier fra Aalborg Universitet. Master of Arts i International Studies, University of Sheffield.
Arbejde: Lektor i engelsk og samfundsfag på Sønderborg Statsskole (STX og HF). Ansvarlig for skolens eksterne kommunikation.


Seneste videoer

Om i-bogen 'New York City - Stories, Structures, Society'
Aalborg University Shakespeare Company - teaser

Vis alle videoer

Kategorier