Jimmy Carter: Fred, ikke apartheid

Jimmy Carter: Fred, ikke apartheid 306 458 Anders Stubkjær.com

Jimmy Carter, USA’s 39. præsident og Nobelprisvinder, er forfatter til bogen ‘Palestine – Peace not Apartheid’ (Palæstina – fred ikke apartheid), hvori han diskuterer konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

Carter giver bl.a. to forklaringer på hvorfor Israel-Palæstina konflikten endnu ikke er afsluttet: Israel koloniserer palæstinensisk land. Palæstinenserne forherliger selvmordsbomber.

Carter er relativt kritisk over for Israel og pointerer bl.a., at Israel kunne have fået fred på et langt tidligere tidspunkt, hvis de havde undladt at kolonisere palæstinensisk land.

Eksempelvis er Køreplanen for Fred, som Kvartetten formulerede i realiteten færdig. Palæstinenserne har implementeret det meste. Israel har ingenting gjort, konstaterer Carter.

Jimmy Carter er i dag leder af Carter Center i Atlanta, Georgia. Centret udsender bl.a. folk til at overvåge om valg bliver ordentligt afholdt rundt om i verdenen. Carter har selv ledet flere valgobservationer i de palæstinensiske områder, hvilket han bl.a. beretter om. Det er første gang en (tidligere) amerikansk præsident i så direkte vendinger skildrer situationen i de palæstinensiske områder i dag; Muren, checkpoints, konfiskeringer af land, forskellige former for overgreb mod civilbefolkningen, etc.

Amerikanerne og de to versioner af Israel
Jeg fæstnede mig ved hvordan Jimmy Carter beskriver amerikanernes opfattelse af Israel. I hans øjne er der to versioner af Israel. Den ene er det unge land, der er baseret på den gamle jødiske kultur og moralske værdier, defineret af de Hebraiske Skrifter. Dette Israel er landet, de fleste amerikanere forestiller sig.

Den anden er det Israel, der eksisterer inde i de besatte palæstinensiske territorier, hvor den palæstinensiske befolknings grundlæggende menneskerettigheder hverken bliver anerkendt, eller respekteret. Han forklarer ikke direkte hvordan amerikanerne ser på denne version, eller om de overhovedet kender til den. Om ikke andet sætter han streg under, at den eksisterer. Kan denne forklaring så bidrag til at forstå USA’s relativt ukritiske holdning til Israel?

Er løbet kørt for Palæstina?
Jimmy Carter er optimist og ønsker tydeligvis fred for Israel og den arabiske verden som helhed, men han stiller også spørgsmål ved om løbet er kørt for palæstinenserne og deres ønske om at få en bæredygtig stat. Vil Muren og bosættelserne når alt kommer til alt være for store udfordringer at overvinde? Vil den arabiske verden omsider opgive at støtte palæstinenserne, fordi der intet håb er for en løsning?

Fremtidsvisioner for Palæstina-konflikten
Saudi Arabiens fredsinitiativ (Arab League Peace Plan, March 28, 2002) overfor Israel værd at undersøge nærmere, om ikke andet for at undersøge hvad den arabiske verden rent faktisk har tilbudt Israel på det seneste.

Geneve-Initiativet fremstår i bogen som en af de få mulige visioner for en fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne. Den positive omtale skyldes nok bl.a. at Carter selv var en del af initiativet. Jeg skrev selv en kritisk artikel om det, da det blev offentliggjort, fordi det virkede som blot endnu en fredsplan, men efter at have læst bogen tænker jeg at alligevel at genlæse det for at se om det kan bidrage med nye tanker.

Et kritisk, men optimistisk håb for fremtiden
Det er en interessant og tankevækkende bog, der kan anbefales. Carter leverer en sober redegørelse for den historiske konflikt mellem Israel og palæstinenserne på den ene side, og Israel og resten af den arabiske verden på den anden. For de lidt mere nørdede er det interessant at læse anekdoterne fra Jimmy Carters tid som præsident, hvor han forhandlede fredsaftalen med Israel og Egypten igennem.

Jeg har selv besøgt de palæstinensiske områder og beskæftiget mig med konflikten i flere år, og min vurdering er, at han rammer ret præcist i beskrivelsen af den palæstinensiske hverdag. Disse beskrivelser har været en af grundene til den voldsomme kritik, der er rejst af bogen fra nogle sider.

Bogen indeholder måske ikke nogen revolutionerende nyheder, men den peger alligevel fremad. Carter konstaterer, at den arabiske verden og palæstinenserne rent faktisk har indikeret deres villighed til at skabe fred med Israel. Han påpeger dog også, at løsningen findes i Israel, der stadig diskuterer intenst hvilken løsning landet kan gå ind for når det kommer til den endelige fredsaftale. Hvis bogen formår at skabe debat og få folk i USA til at se mere nuanceret på konflikten, så må man sige Carter har gjort det godt.

Kilderne mangler
På et mere teknisk punkt er det frustrerende, at der er få kildeangivelser og særligt at der ingen litteraturliste er i bogen. Nok er bogen uden tvivl tjekket for fejl af kapaciteter på området, men det kunne være interessant at se hvilke materialer en mand som Carter bruger, og styrke bogens troværdighed yderligere.

Vil du læse mere?
Vil du læse mere om Jimmy Carter, så kan jeg anbefale Douglas Brinkleys biografi: ‘The Unfinished Presidency – Jimmy Cater’s Journey Beyond the White House’. Du kan læse en anmeldelse af den, som jeg fandt på New York Times hjemmeside.