Om Anders Stubkjær

Bosnien – politik og samfund

Jeg har en passion for Bosnien, som jeg gerne være med til at sætte på det danske landkort for at vise, at Bosnien som land i dag er mere end en krig, der udspillede sig for mere en 25 år siden.

Jeg vil også gerne pege på, at der er en levende forbindelse mellem Bosnien og Danmark: Mere end 30.000 flygtninge fra Bosnien slog sig ned i Danmark efter krigen. Mere end 5.000 danske soldater gjorde FN-tjeneste i Bosnien under krigen.

Dette min motivation for at formidle min viden om Bosniens aktuelle politik og samfundsforhold ved bl.a. at skrive artikler. De fokuserer ofte på tre temaer:

  • Den aktuelle politiske og økonomiske situation i Bosnien.
  • Historien om de bosniske flygtninge, der kom til Danmark i 1990’erne og om deres integration.
  • Dansk og europæisk politik i forhold til Bosnien og ikke mindst danske FN-soldaters tjeneste i Bosnien.

Lige som de fleste andre, oplevede jeg Bosniens krig gennem medierne og blev interesseret. I 2017 besøgte jeg landet for første gang på en studietur med gymnasieelever. Det var i kølvandet på den rejse, at jeg begyndte at skrive om Bosnien. Jeg håber snart at få mulighed for at rejse til Bosnien igen.

Ny bog: Kampen om Arktis

Jeg arbejder for at gøre unge opmærksomme på hvor stor betydning Arktis og Rigsfællesskabet har for Danmarks position i international politik.

Særligt Grønland bliver vigtigere og vigtigere for verdens stormagter og derfor også for Danmark. Den udvikling sætter Rigsfællesskabet under pres.

Det er inspirationen bag bogen ’Kampen om Arktis’, som jeg har skrevet sammen med professor Peter Nedergaard. Den blev udgivet på Forlaget Systime i 2022. Bogen er stilet til unge i gymnasiet, men kan læses af alle.

Bogen introducerer læseren til de forandringer, der sker netop nu i den arktiske region og hvilken rolle Arktis spiller for Danmark. Den rejser også spørgsmål om hvordan Danmark vil håndtere udviklingen og stormagternes interesse og om det fredelige samfund vil fortsætte.

Musik og sangskrivning

Jeg udgør en tredjedel af den Sønderborg-baserede folk-rock trio, East Coast Acoustic. Jeg spiller guitar og synger. Vi er musikere, men også historiefortællere.

Vi optræder med udvalgte Bruce Springsteen-sange og enkelte egne sange og kompositioner til koncerterne. Vi fletter sangene sammen med småhistorier, der passer til koncertens tema.

Ved siden af East Coast Acoustic er jeg som noget nyt i færd med at prøve kræfter med sangskrivning på dansk. Jeg har tidligere skrevet og udgivet sange på engelsk.