Arlette Andersen, tidligere kz-fange, besøger Sønderborg Statsskole

Arlette Andersen, tidligere kz-fange, besøger Sønderborg Statsskole 283 213 Anders Stubkjær.com

”74.583”. Jeg står ved siden af den 83-årige Arlette Andersen i februar 2008 på Sønderborg Statsskole.

På fotografens anmodning trækker hun skjorten væk fra venstre underarm og viser den frem til fotografen. Hun ser roligt ind i kameraet.

Jeg står med en kollega og nogle få elever omkring den lille dame efter hendes foredrag på Sønderborg Statsskole (Gymnasium). De blå tal er brændt ind i huden på den venstre arm.

Jeg stirrer på Arlette og på hendes arm. Jeg får gåsehud. Mine hænder ryster, selv mine øjne bliver våde. Jeg føler i det øjeblik, at rædslerne og gruen fra Anden Verdenskrig bliver virkelige på en måde jeg aldrig har oplevet før.

Arlette Andersen overlever godt halvandet år i koncentrationslejrene Auschwitz og Birkenau under Anden Verdenskrig. Hun er fransk jøde. I mange år forsøger hun at gemme oplevelserne fra lejrene væk. En fransk politikers forsøg på at så tvivl om hvorvidt kz-lejrene eksisterede får hende dog til at stå frem og berette hvad hun selv har oplevet.

I dag er der cirka 800 gymnasieelever i festsalen på Sønderborg Statsskole. Jeg har aldrig oplevet salen så stille før. Alle lytter. Arlette Andersen fortæller sobert og nøgternt – om arrestationen, turen i kreaturvognen fra Frankrig til Tyskland, hvordan hun ser mennesker blive henrettet af nazisterne, oplever tilfældigt udvalgte bliver sendt i gaskamre, og selv overlever på tynd te, enkle skiver brød og tynd suppe.

Det er som om enkeltheden i hendes fortælling gør både indtrykket og de billeder man selv danner på nethinden stærkere.

Bagefter går jeg rundt som i en trance. Jeg har mødt et menneske, der har været i koncentrationslejr under Anden Verdenskrig. Det var virkelighed. Det har været en tankevækkende dag. Lad ikke hendes historie blive glemt!

Links:
”Vi var der for at dø” – En anbefalelsesværdig artikel fra Berlingske, der bl.a. fortæller i detaljer om Arlette Andersens tid og oplevelser i koncentrationslejrene: http://www.berlingske.dk/article/20070519/kultur/105191129/

Auschwitz hjemmeside: http://www.auschwitz.org.pl/

Billedet ovenfor er af Arlette og jeg selv. Det er taget i Statsskolens festsal umiddelbart efter foredraget og fotografens billede. Fotografens billede kommer i Jyske Vestkysten d. 28. februar 2008.