Efter godt 15 års pause genåbnede Danmark sin ambassade i Bosnien 1. november 2024. Jeg vil vove den påstand, at min artikel på nyhedssitet mreast.dk var den eneste nyhed om begivenheden i danske medier.
Danmark har EU-formandskabet i fra juli 2025 og et halvt år frem. Med den igangværende EU-udvidelsesdebat burde en ambassade i Bosnien vil give Danmark adgang til et bedre vidensgrundlag og netværk.
Udfordringen er, at Bosnien er et plaget land, der i dag, snart 30 år efter krigens afslutning, står med betydelige udfordringer. Det har jeg skrevet en del om, hvilket kan læses her på hjemmesiden.
For Danmarks vedkommende er spørgsmålet om vi formår at manøvrere os ud af småstatsrollen og gøre en politisk forskel når Kongeriget så lander i EU-formandssædet.
Det er sket før. Det er dog et spørgsmål om Danmark overhovedet har ambitioner i forhold til at gøre en ekstra indsats, særligt i forhold til Balkan – og Bosnien.
En besværlig dagsorden
Et demokratisk opgør med den politisk elite i Bosnien og dennes nuværende etno-nationalistiske tunnelsyn kan formodentlig kun komme via et uddannet og ressourcestærkt civilsamfund.
Måske er det på denne front, at en dansk ambassade har bedst chance for at yde et bidrag, hvis man ønsker at gøre en forskel og bidrage til f.eks. forsoning.
Uanset hvad, så vil en genåbningen af ambassaden uden tvivl blive mødt med glæde af de godt 30.000 bosniere og set som et signal om en styrkelse af relationen mellem Danmark og Bosnien.