Forskelle på Det Demokratiske og Det Republikanske Parti i USA

Forskelle på Det Demokratiske og Det Republikanske Parti i USA 150 150 Anders Stubkjær.com

Primærvalget i USA 2008 involverede flere kandidater. Medierne sagde ofte, at John McCain var Republikaner, og at Barack Obama og Hillary Clinton var Demokrater.

Men hvad er historien bag partierne og hvad står de for? Læs en kort forklaring.

Republikanerne
Det Republikanske Parti blev oprettet i 1854. Kendte præsidenter inkluderer Abraham Lincoln og Ronald Reagan. Republikanerne er konservative, der bl.a. står for en begrænsning af regeringens rolle i samfundet, fri markedsøkonomi, nedsættelse af skat, straf i højere grad end forebyggelse, forbud mod homoseksuelle ægteskaber, nej til abort, fokus på national sikkerhed.

Demokraterne
Det Demokratiske Parti er stiftet af Thomas Jefferson i 1792. Kendte præsidenter inkluderer John F. Kennedy og Bill Clinton. På dansk omtaler man ofte Demokraterne som liberale. Det snyder lidt, fordi det er ikke klassisk liberalisme man tænker på, men nærmere socialliberalisme. Partiet arbejder bl.a. for velfærd for de svageste og dermed en grad af omfordeling af ressourcerne, sygesikring for alle, internationalt samarbejde, borgerrettigheder, miljø og våbenkontrol.

Partisymboler
Republikanernes partisymbol er en elefant og omtales som G.O.P. Faktisk betød det ’Gallant Old Party’, men i dag omtales partiet som’Grand Old Party’. Historien er, at i 1870 afbilleder Thomas Nast i Harper’s Weekly Demokraterne som et æsel. Symbolet vandt indpas. I 1874 bliver Republikanerne tegnet som en elefant.

 Hvad står kandidaterne for?
På deres hjemmeside sammenligner New York Times hvad bl.a. Hillary Clinton, Barack Obama og John McCain står for med hensyn til f.eks. abort, health care og økonomi, der viser og diskuterer kandidaternes forskellige holdninger til forskellige emner. 

Hvor kan jeg læse mere?
Republikanerne om deres partihistorie
Det Republikanske Partis hjemmeside
Demokraterne om deres partihistorie 
Demokraternes hjemmeside
On the Issue – forskellige oplysninger om USA’s politiske system og præsidentvalg