Det er en ny verden, der åbner sig når man læser Michael Bach Henriksen og Tonny Vorms bog ‘Historier om Amerika – Aktuelle Strømninger i USA’s litteratur’.
I løbet af 14 kapitler blilver de nyeste tendenser inden for amerikansk litteratur gennemgået.
Mit udgangspunkt for at læse bogen var, at jeg gerne ville blive klogere på amerikansk litteratur, og om muligt få nye ideer til min undervisning i engelsk (stx/hf).
Bogen leder dig igennem udvalgte personlige forfatterskaber, som f.eks. Phillip Roth, Toni Morrison og Marilynne Robinson, hvor forfatternes baggrund og værker bliver diskuteret.
Der er også kapitler om så forskellige emner som ’Thoreaus sønner – den grønne modkultur i ny amerikansk lyrik’, ’Ny amerikansk fantastik – om superheltens indtog i litteraturen’, ’New New Journalism – den nye generation af nonfiction forfattere’.
De tre kapitler, der gjorde mest indtryk på mig var for det første en diskussion om hvordan kriminalromanen er blevet til en måde at skrive samtidshistorie på (kapitel 5).
For det andet hvordan ’Den evige krig – den litterære arv efter Vietnamkrigen’ (kap. 1) bliver behandlet, og afslutningsvis diskussionen i kapitel 14 af hvilken rolle 11. september har fået i litteraturen.
For en engelsklærer (stx/hf) – og uden tvivl mange andre – er bogen på alle måder berigende, fordi du får en hurtig introduktion til fjorten meget forskellige aspekter af nyere amerikansk litteratur.
Du får også en præsentation af udvalgte forfattere og et udpluk af deres væsentligste værker inden for de respektive emner. Den løfter sløret for en stor og spændende verden, og vil du igennem alle referencerne, så er der rigeligt at tage fat på.
I første omgang er jeg blevet inspireret til at bestille bogen ’A Disorder Peculiar to the Country’ af Ken Kalfus. Den handler om et ægtepar, der i september 2001 er bosat i New York, og som har en meget overraskende reaktion på tragedien.
De overraskende detaljer om historien kan du læse på s. 259 i Henriksens og Vorms bog.