Det var lidt af et tilfælde jeg i efteråret 2014 på biblioteket faldt over Martin Breums bog ’Når Isen Forsvinder – Danmark som stormagt i Arktis, Grønlands rigdomme og kampen om Nordpolen’. ’Når Isen Forsvinder’ blev en af mine større læseoplevelser i længere tid.
Bogen er en førsteklasses indføring i hvad der sker i Arktis i netop disse tider. Det er en fantastisk – og virkelig – historie om brutal magtpolitik, kold pengepolitik, lidt mere følsom kulturpolitik og ikke mindst klimapolitik. Og Danmark er lige midt i det.
Noget, der gør indtryk, er blandt andet de ganske enkle kort, der viser hvordan isen gradvist smelter og åbner for nye sejlruter. Dette, og generel adgang til hidtil lukkede farvande aktiverer pludseligt en alle de omkringliggende landes interesser i området.
Danmarks adgang til indflydelse
Noget af det mest spændende ved bogen er at følge den indføring Martin Breum giver i disse emner og gradvis forstår man hvor stor en betydning Arktis politisk set har for Danmark.
Grunden til at Danmark har nogen som helst form for indflydelse og relevans i området, som bekendt, fordi Grønland er en del af Kongeriget Danmark og dermed også Rigsfællesskabet.
Det er tankevækkende, at indse hvor stor en rolle dette spiller for Danmark, set ud fra et international politisk perspektiv. Vi deltager på stort set samme niveau som tunge politiske spillere som bl.a. USA, Canada, de skandinaviske lande og Rusland. Den reelle magt kan diskuteres, men vi er tilstede.
Hvilke rigdomme findes på Grønland?
Hvor mange rigdomme findes i Grønland er én ting. Hvor mange af de potentielle rigdomme kan udvindes og skabe udvikling har gennem de senere år vist sig at være en hel anden ting. Hvem skal tage beslutningerne om Grønland? Hvilken betydning har Rigsfællesskabet? Bliver Rigsfællesskabet ved med at eksistere i ’vores levetid’?
Kampen om Nordpolen
Kampen om Nordpolen er begyndt, eller rettere sagt, ved at blive intensiveret. Danmark har netop afleveret et krav til FN om retten til Nordpolen.
Det handler om at Danmark p.t. har et videnskabeligt baseret krav, men det vil være politiske forhandlinger med bl.a. Rusland, der vil give det endelige svar på hvem, der ’ejer’ Nordpolen.
Sæt Arktis på skemaet
Som samfundsfagslærer (gymnasium og HF) har læsning af ’Når Isen Forsvinder’ givet grobund for et ønske om at få sat ikke kun Danmarks forhold til Arktis, men også Rigsfællesskabet og Grønland på skoleskemaet.
Jeg må tilstå, at jeg har ikke har beskæftiget mig videre med emnet før. Jeg har heller ikke oplevet det som et emne, der bliver talt så meget om i gymnasieverdenen.
Martin Breums bog er ikke direkte undervisningsmateriale, selv om den er særdeles velskrevet. Uddrag kunne muligvis bruges. Under alle omstændigheder er det en inspirerende bog, hvis du ønsker en indføring i hvad Arktis handler om.