Tag din barsel, mand!

Tag din barsel, mand! 150 150 Anders Stubkjær.com

Det er fantastisk at få tre måneder til at lære sit barn bedre at kende, se det udvikle sig og forstå den hverdag, der kommer sammen med det. Du bliver tvunget til at planlægge og prioritere for at få tingene til at fungere, både hverdagen og dit eget liv. Det er krævende og lærerigt.

Fra baby til lille barn

Det mest fantastiske ved denne barsel har været at komme tættere på min datter, få en bedre forståelse for hvem hun er og se hende udvikle sig fra en baby til et (ganske) lille barn. Særligt juni 2013, hvor hun er omkring 11 måneder, har været en oplevelse, fordi hun mere og mere begynder at få personlighed og egen vilje og kan flere og flere ting.

Den manglende “mødregruppe”

I denne by er der mig bekendt ingen fædregrupper. Så det har krævet en ekstra indsats at komme ud og se andre, og ind i mellem er der nok også gået lidt for længe mellem de sociale begivenheder. Hvis jeg skulle på barsel igen, ville jeg gøre mere for at finde en babysitter til f.eks. et par timer om ugen, så du uanset hvad er garanteret et frirum.

Den rolige hverdag

Noget, der har overrasket mig er at den hverdag, hvor der faktisk sker så lidt som muligt, er ofte der hvor ungen er lettest at håndtere og hvor man selv i de heldige stunder kan få lavet noget, der ikke nødvendigvis har med baby at gøre. Det frustrerende er så at der så ikke sker noget, etc.

Søvn og sygdom

I lande med et mere pragmatisk forhold til menneskerettigheder bliver manglende søvn brugt som et torturredskab. Der er noget om snakken. At have syge børn slider på din nattesøvn. Theresa har i perioden været syg nogle enkelte dage med feber og så en længere periode med en hoste, der viste sig at dække over en lettere lungebetændelse.

Efter en nat med alt for lidt søvn bliver det meste i tilværelsen reduceret til noget så basalt som til at få dagen til at fungere; sørge for mad, det huslige, undgå et skænderi med konen om et eller andet fuldstændigt tåbeligt – og så få indhentet mest muligt søvn hurtigst muligt. Det handler ret sjældent om du har lyst, men mere om at det ganske enkelt skal fungere.

Tid og prioriteter

Din fritid og den tid hvor der ikke sker noget bliver voldsomt reduceret når du får en baby, har jeg erfaret. Det lærer man hurtigt at leve med, men det kræver at man også hurtigt lærer at prioritere sin tid temmelig effektivt. Ellers forsvinder dagene endnu hurtigere end man aner.

Jeg fik aldrig skrevet så meget her på bloggen som jeg havde planlagt. En grund var at jeg valgte at lave noget andet, bl.a. spille musik. En anden var at der, som antydet, var så relativt lidt afveksling i dagenes rytme at det hurtigt ville blive temmelig kedeligt at læse om.

Jeg synes det har været en god oplevelse at være på barsel. Det har været krævende og hårdt i perioder, men også meget lærerigt i forhold til min datter og mig selv.

Jeg kan stadig ikke lide ordet omstillingsparathed. Fleksibilitet lyder måske mere reelt.

På barsel er man ganske enkelt tvunget til at indrette sin dagsrytme og -aktiviteter efter barnets søvnbehov, men disse forandre sig som sagt uden varsel. Udfordringen er så at få omorganiseret sig og få det bedste ud af dagen når det sker.

Jeg skal være den første til at anbefale mænd at tage længere barsel. Det være sagt, må jeg så også indrømme at jeg er glad for at min barsel er ved at være slut.