Digital kommunikation kan skabe offline aktivisme. Barack Obama var med my.barackobama.com en af de første det lykkedes for. I ”Lyt til elefanterne” fra 2009 er der blandt andet en spændende diskussion af hvordan Radikale Venstre med radikale.net forsøgte at udnytte Obamas nytænkning af digital kommunikation.
Online liv, der leder til offline aktivisme
Politics Online udnævnte www.radikale.net som et af de 10 bedste politiske websites i 2008. Debatten var fri. Den politiske linje blev dog stadig lagt af partiet. Der var også adgang for ikke-medlemmer.
Radikale.net blev internt i det Radikale Venstre defineret som en succes. Nytænkningen sikrede dog ikke en mærkbar stigning i medlemstallet. I det nuværende politiske klima (foråret 2010), kunne man stille spørgsmålstegn ved, om Radikale Venstre ville være i stand til at fastholde andet end den mængde vælgere, der vil holde partiet på mere end den rigtige side af spærregrænsen.
I “Yes We Did It”, skriver Rafah Harfoush, at én af grundene til Barack Obama blev valgt, var den voldsomme satsning på sociale medier og digital kommunikation generelt. Kampagnen evnede via hans føromtalte hjemmeside at lave et socialt netværk, der ved online aktivitet var med til at mobilisere folk til offline aktivitet. Det er erfaringer, der stadig gælder i dag.
Hvad betyder ressourcer og en skarp deadline?
Hvordan kan det være, at et socialt netværk, der tilsyneladende er accepteret og støtte af et politisk partis ledelse, ikke i langt højere grad sikrer medlemsfastholdelse og vælgertilslutning, når det nu er produceret efter de hotteste tendenser inden for sociale medier?
Ifølge forfatterne var der ikke ressourcer nok til at arbejde videre med de mange ideer, som brugerne af radikale.net skrev ind med. Det er også muligt, at Obama & co. havde den fordel, at de havde en skarp deadline, nemlig et valg. Dette fokuserer aktiviteterne. Derudover er der i USA en relativt stærkere tradition for aktiv deltagelse i valg.
En anden interessant ting i bogen er en opridsning af mediebilledets udvikling de seneste 10 år. Anna Ebbesen og Astrid Haug diskuterer, hvordan virksomheder og organisationer kan forholde sig til den nye medievirkelighed. Bogen indeholder inspirerende historier om små virksomheder, store politikere, og mellemstore organisationer.